Date2

Τρίτη, 16 Απριλίου 2024 21:27:04

rss

αναζήτηση

makripano

Σάρκα και οστά παίρνει το όραμα του αείμνηστου Σπύρου Λέκκα για τη δημιουργία Μουσείου Υμηττού (Φωτός)



Αλλάξτε μέγεθος

mouseio1

Μια μαζική εκδήλωση προς τιμήν του αείμνηστου καθηγητή ΕΚΠΑ Σπύρου Λέκκα - έφυγε αιφνιδιαστικά από τη ζωή στις 31.12.2019- και των οραμάτων του για το αρχέγονο βουνό της Αττικής, τον Υμηττό, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021, στο ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο πλατείας Δεξαμενής στο Κορωπί.

Το μήνυμα όλων όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση παρουσίασης του Δήμου Κρωπίας και του νεοσύστατου σωματείου «Φίλοι του Μουσείου Υμηττού Σπύρος Λέκκας» ήταν ένα: Οι φίλοι του Σπύρου Λέκκα και οι υποστηρικτές του, ο Δήμος Κρωπίας, το Τμήμα Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, άλλα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Μουσεία αλλά και πλήθος πολιτών και νέων είναι προετοιμασμένοι, έτοιμοι, να πραγματώσουν το όραμα του αείμνηστου καθηγητή για τη μουσειακή ανάδειξη του Υμηττού.

Την εκδήλωση προλόγισε η κα Αγγελική Γκίκα η οποία αναφέρθηκε περιληπτικά στους λόγους της ίδρυσης του Μουσείου Υμηττού δηλαδή την ενίσχυση της οικολογικής - κοινωνικής αξίας και του ρόλου του βουνού, την ανάδειξη της φυσικής- πολιτιστικής κληρονομιάς του, την ανάπτυξη περιηγητικής δράσης, την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση αλλά και την ενθάρρυνση πρωτοβουλιών για την προστασία του όρους.

Η δημιουργία και λειτουργία, σε πρώτη φάση, ψηφιακού μουσείου με αξιοποίηση τεχνολογιών- που έχει αιτηθεί μέσω του προγράμματος «Ελλάδα 1821-2021» του υπουργείου Εσωτερικών - με παραχώρηση χώρου στο νέο δημοτικό πολιτιστικό κτίριο «Λιάπη» από τον Δήμο Κρωπίας είναι η πρώτη μεγάλη είδηση που ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτριος Κιούσης.

Ο κ. Κιούσης στην ομιλία του αποκάλεσε όλους όσοι ενστερνίζονται τα οράματα και τις αξίες του Σπύρου Λέκκα ως «πατριώτες των βουνών».

Εξέφρασε την απόλυτη πολιτική βούληση του δήμου να υποστηρίξει αυτή τη μεγάλη ιδέα και πράξη.

Ανέφερε χαρακτηριστικά: Είναι καθήκον μας να συνεχίσουμε την εργώδη αυτή προσπάθεια διάσωσης και προστασίας του Υμηττού. Για να μπορούν και οι επόμενες γενιές του δήμου, της Αττικής, της χώρας, της Ευρώπης, όλου του Κόσμου να περπατήσουν στα αρχέγονα μονοπάτια των 7.000 χιλιάδων και πλέον ετών του Υμηττού μας –κατά τον καθηγητή του, συνοδοιπόρου και στενού φίλου του Σπύρου Λέκκα, Ηλία Μαριολάκο.

Ο δήμαρχος Κρωπίας έκλεισε τον χαιρετισμό του με ένα πολύ ιδιαίτερο τρόπο: «Μπορεί μέχρι και τα βουνά να δάκρυσαν» όπως είπε κάποιος πολύ αγαπητός του φίλος, με την απώλεια του Σπύρου Λέκκα, αλλά τα δάκρυα βρίσκουν πλέον χώμα ζωντανό… για να βλαστήσουν μια μεγάλη Ιδέα! Η ψυχή, όλων όσοι είναι σήμερα εδώ.. είναι απόλυτα δοσμένη στους στόχους που μας κληροδότησε το Σπύρος Λέκκας.

Η επόμενη μεγάλη είδηση ήταν, η απόλυτη υποστήριξη και ενσωμάτωση της προσπάθειας αυτής από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που μετέφερε σε γραπτό χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Τμήματος και πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Γεωλογίας, κ.Ευθύμιος Λέκκας.

(σ.σ: Δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω του εν εξελίξει μεγάλου σεισμικού γεγονότος στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης και των επιπτώσεων στους κατοίκους).

Τη σύνοψη της αρχικής σύλληψης του οράματος του καθηγητή Σπύρου Λέκκα, πριν από την απώλειά του, μέσα από τους κύκλους αγαπητών του προσώπων, - συνιδρυτών και του νεοσύστατου σωματείου - που αναπτύχθηκαν στις περιηγητικές εξορμήσεις της ομάδας, «Συνεργασίας για το Περιβάλλον του Κορωπίου» (συνεργασία ΝΠΔΔ Σφηττός –Δήμος Κρωπίας, θεματικών συλλόγων και μεμονωμένων πολιτών) έκανε η ομότιμος καθηγήτρια ΕΚΠΑ Αλεξάνδρα Ζαμπετάκη-Λέκκα, σύζυγος του αείμνηστου Σπύρου Λέκκα.

Η κα Λέκκα ανακοίνωσε όλα τα δεδομένα υποστήριξης της προσπάθειας (επιστημονικά, πολιτικά - αυτοδιοικητικά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά).

Ιδιαίτερα προέτρεψε την νεολαία του Κορωπίου, των δήμων που περικλείουν το Υμηττό και όλης της Αττικής να αγκαλιάσουν το εγχείρημα της Μουσείου Υμηττού και να εγγραφούν μέλη του σωματείου. Το μουσείο, ο Υμηττός, ανήκουν στη νέα γενιά!

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου δάσους Λέσβου, Νίκος Ζούρος ο οποίος και παρουσίασε δράσεις και προσεγγίσεις, χρήσιμες και διδακτικές, προς αξιοποίηση από τον υπό σύσταση φορέα του «Μουσείου Υμηττού –Σπύρος Λέκκας» και εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη και συνεργασία του για την επιτυχία του νέου εγχειρήματος.

Την εκδήλωση έκλεισε ο κ. Νίκος Παυλίδης, δρ. Επιχειρησιακής Έρευνας & Επιστήμης, τ. Γενικός Διευθυντής Τραπεζικού Ομίλου, συν-εμπνευστής του αρχικού οράματος του Σπύρου Λέκκα, πρακτικός εμψυχωτής του σωματείου και της ίδρυσης του Μουσείου-, ο οποίος και εξιστόρησε στιγμές αυτής της προσπάθειας και τη φυσιολογική εξέλιξη όλων των δράσεων, ξεναγήσεων και άλλων ενεργειών που ένωσε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων υπό τον Σπύρο Λέκκα.

Εξέφρασε τέλος, την υποστήριξη του σε κάθε σχήμα συνεργασίας με το Δήμο Κρωπίας.

Με τη λήξη των ομιλιών άνοιξε λίστα, αιτήσεων μελών για το σωματείο «Φίλοι του Μουσείου Υμηττού-Σπύρος Λέκκας».

Στην εκδήλωση παρέστησαν βουλευτές, αυτοδιοικητικοί του α' και β' βαθμού, πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι κρατικών φορέων ενώ εκπροσωπήθηκε και ο ΣΠΑΥ.

mouseio2

mouseio3

mouseio4

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

 

Σχόλια