Date2

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021 23:51:51

rss

αναζήτηση

makripano

Οι νεκροί από Covid-19 προβληματίζουν στα δημοτικά κοιμητήρια της Ανατ. Αττικής

Αλλάξτε μέγεθος

nekrotafeio0 covid

Σοβαρό πρόβλημα με τους ενταφιασμούς σορών ανθρώπων οι οποίοι κατέληξαν εξαιτίας του Covid-19 έχει δημιουργηθεί στα κοιμητήρια αρκετών δήμων της Ανατολικής Αττικής αφού στα περισσότερα από αυτά υπάρχει το... αδιαχώρητο.

Παράλληλα όμως ακόμη περισσότερα προβλήματα δημιουργεί μία εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας σύμφωνα με την οποία «για θανόντες από νόσημα υπαγόμενο στον ΔΥΚ (Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό) δεν επιτρέπεται η μεταφορά τους, ο δε ενταφιασμός τους λαμβάνει χώρα σε ιδιαίτερο τμήμα του κοιμητηρίου στην περιοχή όπου απεβίωσαν και απαγορεύεται η εκταφή αυτών πριν την παρέλευση της δεκαετίας».

Η συγκεκριμένη παράγραφος της εγκυκλίου έχει θορυβήσει τους αυτοδιοικητικούς οι οποίοι έχουν ως αρμοδιότητα το ευαίσθητο αυτό θέμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος προχωρά, μετά τη λήψη και σχετικής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, νέας ζώνη 24 θέσεων για ταφή προσώπων που πέθαναν εξαιτίας λοιμωδών νοσημάτων., στο κοιμητήριο Πανοράματος.

Σε σχετική ερώτηση του notioanatolika.gr, ο δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτρης Κιούσης ανέφερε ότι υπάρχει το αδιαχώρητο στα νεκροταφεία του δήμου του και μάλιστα σε δύο περιπτώσεις σορών συμπολιτών του προσβεβλημένων από Covid-19, αυτές ενταφιάστηκαν σε οικογενειακούς τάφους αφού τηρήθηκαν όλα τα υγειονομικά προβλεπόμενα και σφραγίστηκαν για δέκα χρόνια.

Χωρίς νεκρούς από Covid-19 είναι το νεκροταφείο Καλυβίων, όπως ανέφερε στο notioanatolika.gr ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Βασίλης Μπούτσης ο οποίος πρόσθεσε ότι εάν υπάρξει τέτοιο ενδεχόμενο θα δημιουργηθεί πρόβλημα δεδομένου ότι δεν υπάρχει καθόλου χώρος στο συγκεκριμένο κοιμητήριο και ήδη γίνεται προσπάθεια για να αγοραστεί εφαπτόμενο οικόπεδο προκειμένου το νεκροταφείο να επεκταθεί.

Μιλώντας στο notioanatolika.gr σχετικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παιανίας, Γιάννης Σαμωνάς Ξύκης, ανέφερε ότι στο κοιμητήριο Γλυκών Νερών υπάρχει ένας χώρος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην απευκτέα περίπτωση έξαρσης των θανάτων από κορωνοϊό, ενώ πλέον και στο κοιμητήριο Παιανίας η κατάσταση είναι καλή αφού τον τελευταίο καιρό έχουν πραγματοποιηθεί πλήθος εκταφών. Πάντως μέχρι στιγμή οι αρμόδιες υπηρεσίες του συγκεκριμένου δήμου δεν ανησυχούν αφού μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιηθεί μία μόνο ταφή θανόντος από Covid-19 με τήρηση όλων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων. 

Στον Δήμο Μαραθώνα έχουν ενταφιαστεί δύο άτομα που είχαν προσβληθεί από Covid-19 και κατέληξαν από αυτό τον λόγο και όπως δήλωσε ο δήμαρχος Στέργιος Τσίρκας ετάφησαν με όλα τα υγειονομικά μέτρα σε οικογενειακούς τάφους οι οποίοι επίσης σφραγίστηκαν για δέκα χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σφράγισμα των τάφων στους οποίους εμπεριέχονται σοροί θανόντων από κορωνοϊό δεν δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα εφόσον μάλιστα οι σαρκοφάγοι είναι τσιμεντένιες όπως συμβαίνει στους περισσότερους, αν όχι σε όλους, του οικογενειακούς τάφους.

Η επικινδυνότητα των νεκρών σωμάτων από Covid-19

Όπως τονίζεται σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας: «Όλα τα νεκρά σώματα δυνητικά μπορεί να είναι μολυσματικά. Αν και τα περισσότερα παθογόνα μικρόβια δεν μεταδίδονται από νεκρά σώματα σε υγιή άτομα, ωστόσο κάποια μπορεί να μεταδοθούν μέσω επαφής με τα βιολογικά υγρά, τα κόπρανα ή τους ιστούς των νεκρών.

Ο δυνητικός κίνδυνος μετάδοσης του ιού μέσω της διαχείρισης νεκρών σωμάτων ασθενών με επιβεβαιωμένη λοίμωξη CoViD19 θεωρείται χαμηλός και έως σήμερα δεν έχει αναφερθεί κάποιο περιστατικό. Παρόλα αυτά η Υπηρεσία μας κρίνει σκόπιμο την παροχή οδηγιών σχετικά με τη διαχείριση των ανθρωπίνων σορών.

Τα μέτρα πρόληψης για την αποφυγή διασποράς του ιού από μολυσμένους ανθρώπινους σορούς είναι αυτά που πρέπει να εφαρμόζονται για όλες τις σορούς, τόσο από τους επαγγελματίες υγείας όσο και από όλα τα άτομα που εμπλέκονται στη διαχείριση αυτών (γραφεία τελετών, υπάλληλοι νεκροτομείων κ.λπ.)», προστίθεται.

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

 

Σχόλια