Date2

Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020 21:33:44

rss

αναζήτηση

makripano

Αγωγός Χαμολιάς: Επιτέλους συνάντηση εκπροσώπων του Μαρκόπουλου με την ΕΥΔΑΠ – Τι είπαν οι δυο πλευρές

Αλλάξτε μέγεθος

mark eydap xamolia

Έπρεπε να περάσει ένας ολόκληρος μήνας από την πρώτη σχετική πρόσκληση της ΕΥΔΑΠ προς τους εκπροσώπους του Δήμου Μαρκοπούλου και να μεσολαβήσουν αλλεπάλληλες αναβολές, μία σχετική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αλλά και μία λαϊκή συνέλευση, για να συναντηθούν επιτέλους οι εκπρόσωποι του δήμου με τα στελέχη της ΕΥΔΑΠ προκειμένου να συζητήσουν τον σχεδιασμό της εταιρείας και για τον αγωγό της Χαμολιάς.Αυτό προκύπτει και από τη σχετική ανακοίνωση του Δήμου Μαρκοπούλου η οποία αναφέρεται στη συνάντηση των δύο «πλευρών» το μεσημέρι της Παρασκευής 26 Ιουνίου στα γραφεία της ΕΥΔΑΠ.

«Αντί της ενημερώσεως, ο χρόνος καταναλώθηκε από την ΕΥΔΑΠ στην εκτενή παρουσίαση των ωφελειών της επαναχρησιμοποίησης του ανακυκλούμενου νερού για την άρδευση των καλλιεργειών της περιοχής και τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Μαρκοπούλου, όπου όμως ο αντίλογος της ΕΥΔΑΠ αναφέρει πως «οι ποσότητες που θα εκβάλλουν στη Χαμολιά θα είναι μικρότερες και ποιοτικά καλύτερες από τον μέχρι σήμερα σχεδιασμό. Κανένα υπόλειμμά από το παράκτιο μέτωπο δεν θα διοχετευτεί στην συγκεκριμένο αγωγό».

Ωστόσο, με βάση και την ανακοίνωση του Δήμου Μαρκοπούλου αναφέρεται «ο σκοπός της ενημερωτικής συνάντησης ήταν διαφορετικός και αφορούσε τον συγκεκριμένο σχεδιασμό και το λόγο για τον οποίο προτείνεται, δεν δόθηκε συγκεκριμένη απάντηση, ενώ διαπιστώθηκε η πασιφανής πρόθεση της ΕΥΔΑΠ να προχωρήσει στην υλοποίηση της ειλημμένης προ δεκαοχταμήνου απόφασής της, έστω και χωρίς την κοινωνική αποδοχή του έργου από το Δήμο Μαρκοπούλου».

Παράλληλα γίνεται λόγος για την ύπαρξη μιας πολυκριτιριακής μελέτης η οποία επιδείχθηκε στους αυτοδιοικητικούς εκπροσώπους του Μαρκοπούλου και του Πόρτο Ράφτη και η οποία, σύμφωνα πάντοτε με την επίσημη ανακοίνωση, «αποτελεί αδιάσειστη απόδειξη ενός άριστα οργανωμένου σχεδίου, ερήμην του Δήμου Μαρκοπούλου».

Η πλευρά της ΕΥΔΑΠ

Στον αντίποδα της ανακοίνωσης του δήμου είναι ο σχολιασμός της συνάντησης ο οποίος προέρχεται από πηγές της ΕΥΔΑΠ και σύμφωνα με τον οποίο «έγινε σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προχωρά στη χρηματοδότηση για τη δημιουργία νέων έργων από τη στιγμή που δεν αξιοποιούνται επαρκώς τα υπάρχοντα», θέτοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι μόνον το 31% των συνδέσεων έχουν υλοποιηθεί στο αποχετευτικό σύστημα του Μαρκοπούλου.

Για να συμπληρώσουν: «Δεν μπορούμε να επιβαρύνουμε τον Έλληνα καταναλωτή με αναίτια βάρη σε μία δύσκολη περίοδο για τη χώρα».

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι «αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορεί να δημιουργηθεί νέο ΚΕΛ και γι’ αυτό η ΕΥΔΑΠ οδηγήθηκε στην απόφαση για μεταφορά των λυμάτων του παράκτιου μετώπου του Δήμου Σαρωνικού σε υφιστάμενο ΚΕΛ που δεν είναι άλλο από το Κορωπίου – Παιανίας και όχι του Μαρκοπούλου το οποίο διαθέτει δευτεροβάθμια επεξεργασία και όχι τριτοβάθμια και απορρέει επίσης στη Χαμολιά».

Παράλληλα διευκρινίστηκε και προς τους αυτοδιοικητικούς εκπροσώπους του Μαρκοπούλου ότι «με τον νέο σχεδιασμό από την ΕΥΔΑΠ όλο το επιπλέον νερό που θα παραχθεί από τις προσθήκες του παράκτιου μετώπου του Δήμου Σαρωνικού αλλά και ποσότητες του υφιστάμενου θα αξιοποιηθεί μεταξύ άλλων για την άρδευση γεωργικών εκτάσεων της ευρύτερης περιοχής και για την τόνωση του υδροφόρου ορίζοντα».

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Δήμου Μαρκοπούλου έχει ως εξής:

«Την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020 και ώρα 14.00 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΕΥΔΑΠ, ενημερωτική συνάντηση, εκπροσώπων της, με εκπροσώπους του Δήμου Μαρκοπούλου.

Στη συνάντηση παρέστησαν από πλευράς ΕΥΔΑΠ ο κ. Τζήμας, τεχνικός σύμβουλος, η κ. Γεωργ. Στεφανάκου, Βοηθός Γενική Διευθύντρια Έργων Ανατ. Αττικής, η κ. Κάλλη, υπεύθυνη διαχείρισης επαναχρησιμοποιημένων λυμάτων, και ο κ Νοδάρας, υπεύθυνος επικοινωνίας και από πλευράς του Δήμου, ο Δήμαρχος κ. Κων/νος Αλλαγιάννης, η κ. Μαρίκα Μαντάλα, ο κ. Γιάννης Πολίτης ο κ. Χρήστος Δρίτσας, ο κ. Γιάννης Στρατουδάκης και ο κ. Δάρρας, εκπρόσωπος ομάδας πολιτών Πόρτο Ράφτη.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση των εκπροσώπων του Δήμου για τον σχεδιασμό της διάθεσης των λυμάτων του παράλιου μετώπου του Δήμου Σαρωνικού στο ΚΕΛ Παιανίας Κορωπίου και στη θαλάσσια περιοχή της Χαμολιάς.

Αντί αυτής της ενημερώσεως, ο χρόνος καταναλώθηκε από την ΕΥΔΑΠ στην εκτενή παρουσίαση των ωφελειών της επαναχρησιμοποίησης του ανακυκλούμενου νερού για την άρδευση των καλλιεργειών της περιοχής και τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.
Στην εύλογη διαμαρτυρία των εκπροσώπων του Δήμου, ότι ο σκοπός της ενημερωτικής συνάντησης ήταν διαφορετικός και αφορούσε τον συγκεκριμένο σχεδιασμό και το λόγο για τον οποίο προτείνεται, δεν δόθηκε συγκεκριμένη απάντηση, ενώ διαπιστώθηκε η πασιφανής πρόθεση της ΕΥΔΑΠ να προχωρήσει στην υλοποίηση της ειλημμένης προ δεκαοχταμήνου απόφασής της, έστω και χωρίς την κοινωνική αποδοχή του έργου από το Δήμο Μαρκοπούλου.

Η ήδη συνταγμένη πολυκριτιριακή μελέτη που μας επιδείχθηκε και την οποία θα έχουμε στη διάθεσή μας, αποτελεί αδιάσειστη απόδειξη ενός άριστα οργανωμένου σχεδίου, ερήμην του Δήμου Μαρκοπούλου. Οι τελευταίες δηλώσεις του Αναπληρωτή Διευθύνοντα Συμβούλου της ΕΥΔΑΠ κ. Τόσιου, ενισχύουν τα παραπάνω.

Σύσσωμη η επιτροπή των εκπροσώπων του Δήμου μας, εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή της στον σχεδιασμό της διάθεσης των λυμάτων του παράλιου μετώπου του Δήμου Σαρωνικού στο ΚΕΛ Παιανίας – Κορωπίου και στη θαλάσσια περιοχή της Χαμολιάς και διευκρίνισε με τον πλέον σαφή τρόπο ότι ο Δήμος Μαρκοπούλου θα προχωρήσει σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την αποτροπή της περαιτέρω περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της περιοχής μας.

Καλούμε τους κατοίκους του Δήμου μας σε εγρήγορση και σε κινητοποιήσεις που θα καθοριστούν άμεσα».

 

      Ακολουθήστε μας και στο twitter!     

 

Σχόλια