Date2

Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2020 22:45:26

rss

αναζήτηση

makripano

Παιανία – Γλυκά Νερά: Τοπίο στην ομίχλη η διακυβέρνηση του δήμου από τον Ισ. Μάδη εξαιτίας 2 ανεξαρτητοποιήσεων!

Αλλάξτε μέγεθος

1dimsimb paiania

Οι ανεξαρτητοποιήσεις δύο δημοτικών συμβούλων της παράταξης του Σταύρου Θανάση («Νίκη Ενωμένοι Μπορούμε»), έχουν δημιουργήσει σοβαρότατο πρόβλημα στην άσκηση διοίκησης από την νεοεκλεγέντα δήμαρχο Ισίδωρο Μάδη.

Όλα πλέον δείχνουν να κρέμονται από μια κλωστή εάν κάτι δεν αλλάξει δραματικά τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Η σύμπραξη Μάδη – Θανάση φαίνεται να μην κατάφερε να αποκτήσει μεγάλη διάρκεια ζωής αφού οι πρώτες διαρροές υπήρξαν μόλις 12 ημέρες μετά την ανάληψη της διοίκησης του δήμου από τον εκλεγέντα δήμαρχο.

Η λογική της σύμπραξης ήταν ότι οι δύο παρατάξεις θα συγκέντρωναν 13 δημοτικούς συμβούλους (8 της παράταξης Μάδη και 5 της παράταξης Θανάση) και από εκεί και πέρα γινόταν προσπάθεια για τον προσεταιρισμό ενός ακόμη συμβούλου – οι πληροφορίες θέλουν να είχε προσεγγιστεί η κα Μπρούλια) ώστε να δημιουργούνταν η πλειοψηφία του 50%+1 δηλαδή των 14 συμβούλων επί συνόλου 27 μελών του δημοτικού συμβουλίου.

Την Πέμπτη (12/9) όμως η κατάσταση άλλαξε όταν οι εκλεγέντες με την παράταξη Θανάση, Αντώνης Κατσούλης και Ανέστης Βλάχος δήλωσαν την ανεξαρτητοποίησή τους από την παράταξη με την οποία εξελέγησαν «για λόγους αρχής» όπως ανέφεραν.

Μάλιστα στη συνεδρίαση της Παρασκευής (13/9) η κοινή δήλωσή τους διαβάστηκε ενώπιον του Σώματος.

Έτσι η σύμπραξη Μάδη – Θανάση βρέθηκε αυτομάτως όχι με 13 αλλά με 11 δημοτικούς συμβούλους οπότε ακόμη και η συμμετοχή της κας Μπρούλια δεν βοηθά τη νέα δημοτική αρχή.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τον πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, για να επιτευχθεί η κυβερνησιμότητα των δήμων – η οποία χάθηκε σε πολλούς ΟΤΑ – από τον νόμο της απλής αναλογικής της προηγούμενης κυβέρνησης Τσίπρα, τα πράγματα μάλλον γίνονται πιο πολύπλοκα εφόσον ο κ. Μάδης δεν βρει νέα πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο.

Και αυτό διότι με βάση τον νόμο που τέθηκε σε ισχύ στις 9 Αυγούστου, (4623/2019) στο άρθρο 12 αναφέρεται ότι «η συζήτηση και η ψήφιση του προϋπολογισμού διεξάγεται επί της εισήγησης της οικονομικής επιτροπής και επί των εναλλακτικών προτάσεων των παρατάξεων που τυχόν υποβλήθηκαν. Έγκυρες θεωρούνται οι ψήφοι υπέρ συγκεκριμένης πρότασης, είτε υπέρ της κατατεθείσας από την οικονομική επιτροπή είτε υπέρ εναλλακτικών προτάσεων».

Κάτι που πολύ απλά σημαίνει, όπως προκύπτει και από άλλες παραγράφους του ίδιου άρθρου, ότι εάν η αντιπολίτευση καταθέσει δική της πρόταση και αυτή υπερψηφιστεί από τις παρατάξεις με μεγαλύτερο αριθμό ψήφων από αυτές της συμπολίτευσης τότε δεν θα περάσει η πρόταση της δημοτικής αρχής αλλά της αντιπολίτευσης.

Αυτό καθιστά ανίσχυρο τον δήμαρχο, εν προκειμένω τον κ. Μάδη, και επαναφέρει στο προσκήνιο την ακυβερνησία του δήμου!

Την ερχόμενη εβδομάδα η δημοτική αρχή Παιανίας θα φέρει προς ψήφιση πρόταση αναμόρφωσης του προϋπολογισμού. Τα ερωτήματα που τίθενται είναι τα εξής: Θα καταφέρει η συμπολίτευση να βρει τους 14 για να περάσει την αναμόρφωση αυτή; Εάν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης συμπράξουν προκειμένου να περάσουν μια άλλη πρόταση τί θα συμβεί;

Αλλά ακόμη και αν στο συγκεκριμένο ζήτημα βρεθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία ο κ. Μάδης θα κυβερνά πάντοτε υπό την αίρεση της σύμπραξης των παρατάξεων της αντιπολίτευσης με βασικό πυρήνα τους δημοτικούς συμβούλου των κ.κ. Στάμου και Μπουλμέτη.

Γίνεται σαφές λοιπόν ότι με βάση και τον νόμο η κυβερνησιμότητα του Δήμου Παιανίας – Γλυκών Νερών κρέμεται από μία κλωστή.

Και βέβαια αποδεικνύεται η πολιτική αδυναμία του κ. Μάδη να συγκροτήσει μια ισχυρή πλειοψηφία προκειμένου να μην χαθούν σημαντικές ευκαιρίες υπέρ του συμφέροντος των πολιτών.

Σίγουρα το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι πολύ κρίσιμο για την πορεία του δήμου και ίσως να δούμε πολλές ανακατατάξεις προκειμένου αυτός να κυβερνηθεί!

Σχόλια