Date2

Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 02:27:21

rss

αναζήτηση

makripano

Φωτιά βάζει στα Μεσόγεια η κυβέρνηση Τσίπρα με την εν κρυπτώ νομοθετική ρύθμιση για δημιουργία χωματερής στο Κορωπί!



Αλλάξτε μέγεθος

famelos kiousis

Με μια άκρως αιφνιδιαστική κίνηση η οποία αποκαλύφθηκε από τις εφημερίδες (συγκεκριμένα από την Καθημερινή) η κυβέρνηση Τσίπρα, αντικαθιστώντας την περιφερειάρχη Ρ. Δούρου, προσπαθεί να αιφνιδιάσει τον λαό του Κορωπίου και των Μεσογείων, προχωρώντας με νομοθετική ρύθμιση στη χωροθέτηση ΧΥΤΥ στα λατομεία Κυριακού, μία ανάσα, κυριολεκτικά, από τον αστικό ιστό της πόλης του Κορωπίου!

Η σχετική κυβερνητική μεθόδευση θα προχωρούσε εν κρυπτώ αν δεν αποκαλυπτόταν από ρεπορτάζ της Καθημερινής, το οποίο προκάλεσε την οργή των Κορωπιωτών αλλά και την άμεση αντίδραση της δημοτικής αρχής.

Φάμελλος: Μην πιστεύετε τα δημοσιεύματα!

Σε μια πρώτη κίνηση, το πρωί της Τρίτης, ο δήμαρχος Κρωπίας Δημήτρης Κιούσης συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Νίκο Γιαννάκο, την επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Αθηνά Κιούση, τους αντιδημάρχους Ανδρέα Ντούνη και Θοδωρή Γρίβας τον πρόεδρο του ΝΠΔΔ Σφηττός Αντώνη Κορωνιά και τους δημοτικούς συμβούλους, Σταμάτη Ντούνη και Διονύση Κερασιώτη, έφτασαν εσπευσμένως στο υπουργείο Περιβάλλοντος στη λεωφόρο Μεσογείων προκειμένου να έχουν επαφή με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλο!

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Κιούσης επεσήμανε τη σοβαρότητα και το επείγον του ζητήματος, οι συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού αρνήθηκαν τη συνάντηση γεγονός που ανάγκασε τους Κορωπιώτες αυτοδιοικητικούς να περιμένουν στην έξοδο του υπουργείου.

Όταν ο αναπληρωτής υπουργός αποφάσισε να αποχωρήσει από το υπουργείο συναντήθηκε, εκ των πραγμάτων, με την αντιπροσωπεία του Δήμου Κρωπίας και ο κ. Κιούσης του έθεσε το θέμα με αφορμή το δημοσίευμα της Καθημερινής, ενώ του υπενθύμισε ότι του είχε αποστείλει επιστολή (στις 25 Σεπτεμβρίου) με όλα τα τεκμήρια ακαταλληλότητας της περιοχής Κορωπίου (Λατομεία Κυριακού) επισημαίνοντάς του παράλληλα την αποφυγή σκέψης για νομοθετική παράκαμψη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης!

Ο κ. Φάμελλος δεν έδειξε να αιφνιδιάζεται αφού μάλλον είχε ενημερωθεί από τους συνεργάτες του και το μόνο που αρκέστηκε να πει στην Κορωπιώτικη αντιπροσωπεία, όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση του δήμου, ήταν «μην πιστεύετε τα δημοσιεύματα», προσθέτοντας ότι περιμένει τη σχετική πρόταση του Δήμου Κρωπίας και αποχώρησε!

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Φάμελλος δείχε συναντηθεί με τον κ. Κιούση και τον Ιούνιο και όπως επεσήμανε στο notioanatolika.gr ο δήμαρχος Κρωπίας, δεν είχε γίνει καμία συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης για τη χωροθέτηση ΧΥΤΥ στο Κορωπί!

Η αντιμετώπιση της Κορωπιώτικης αντιπροσωπείας από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος στην... εξώπορτα του υπουργείου αποδεικνύει με τον πλέον τρανό τρόπο ότι η κυβέρνηση έχει λάβει τις αποφάσεις τους σε βάρος τοτυ λαού όχι μόνο του Κορωπίου αλλά του συνόλου των Μεσογείων θεωρώντας ότι μπορεί να μετατρέψει μια από τις ομορφότερες περιοχές της Αττικής στον σκουπιδότοπο της πρωτεύουσας αφού στα λατομεία Κυριακού θα φθάνουν τα σκουπίδια του Δήμου Αθηναίων, άλλων δήμων των νοτίων προαστίων και βέβαια πολλών περιοχών της ανατολικής Αττικής!

Στον... ρυθμό της Δούρου

Είναι η δεύτερη φορά που η κυβέρνηση σε... συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής λειτουργεί εν κρυπτώ στο σοβαρότατο αυτό ζήτημα αφού ανάλογα είχε πράξει και η κα Δούρου τον Αύγουστο του 2017 όταν σε αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ (Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής) οι οποίες αναρτήθηκαν στη Διαύγεια στις 9 Αυγούστου 2017, υπήρχαν σχέδια χωροθέτησης στο Κορωπί, δύο σημείων υποδοχής εγκαταστάσεων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων όλων των ειδών (ΧΥΤ δηλαδή Χώρος Υγειονομικής Ταφής, ΜΕΑ δηλαδή Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων, ΜΕΒΑ δηλαδή Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων καθώς και θέσεις ΣΜΑ δηλαδή Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων ή ΚΔΑΥ δηλαδή Κέντρο Διάλυσης Ανακυκλώσιμων Υλικών!) από περιοχές του Κεντρικού Τομέα Αθηνών (δηλαδή του Δήμου Αθηναίων), του Ανατολικού και Νότιου Τομέα Αττικής καθώς και δημιουργία Βασικού Πράσινου Σημείου των παραπάνω περιοχών σε τρίτη περιοχή επίσης του Κορωπίου!

Οι αντιδράσεις τότε ήταν και πάλι εντονότατες όμως η κα Δούρου δεν το έβαλε κάτω φτάνοντας μάλιστα στο σημείο, σε σύσκεψη με τη δημοτική αρχή Κρωπίας και τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, την 1η Νοεμβρίου 2017, εκνευρισμένη από τα ουσιώδη επιχειρήματα των Κορωπιωτών να πει: «Δεν είμαι υποχρεωμένη να κάνω καμία διαβούλευση με κανέναν»!

Αναγκάστηκαν να φέρουν τον εισαγγελέα στην Περιφέρεια

Στο πέρασμα των 13 μηνών από την πρώτη μεθόδευση Δούρου, η κυβέρνηση και η Περιφέρεια Αττικής φαίνεται να κινήθηκαν με πλήρη μυστικότητα αφού μάλιστα ενώ ο δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτρης Κιούσης είχε ζητήσει πλήθος εγγράφων από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας που αφορούσαν μελέτες για τη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ στα λατομεία Κυριακού αλλά συναντούσε μόνον αρνήσεις.

Έτσι έπρεπε να φτάσει στο σημείο, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, να ζητήσει την παρέμβαση του εισαγγελέα προκειμένου να λάβει τα έγγραφα αυτά. Είναι περισσότερο από απορίας άξιο το γεγονός ότι Περιφέρεια Αττικής έπρεπε να πράξει τα αυτονόητα μόνον κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας!

Όταν... επένδυαν στον αγώνα της Κερατέας

Η επόμενη ημέρα πάντως φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολη για όλες τις πλευρές. Οι άνθρωποι που επένδυσαν πολιτικά με τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των Κερατιωτών ώστε να μην δημιουργηθούν υποδομές για τα σκουπίδια όλης της Αθήνας στο Οβριόκαστρο, τώρα αποφασίζουν να τα ρίξουν στο Κορωπί!

Και μάλιστα προχωράει στη μεθόδευση με νόμο, αφήνοντας έτσι εκτός της απόφασης χωροθέτησης την τοπική αυτοδιοίκηση (κάτι που όπως επεσήμανε η Καθημερινή θα έπρεπε να ανήκει αποκλειστικά σε αυτήν και το οποίο η παρούσα κυβέρνηση είχε υποστηρίξει σε άλλες περιστάσεις) αφού γνωρίζει πολύ καλά ότι εκεί δεν έχει ούτε έναν σύμμαχο!

Το τί θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα είναι κάτι που ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει. Μια πρώτη γεύση των αντιδράσεων της κοινωνίας του Κορωπίου και συνολικότερα των Μεσογείων, θα λάβουμε όλοι στις 7.30 το απόγευμα της Τετάρτης οπότε και θα συνεδριάσει εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο Κρωπίας!

Το γεγονός όμως ότι μία από τις πρώτες αντιδράσεις του δημάρχου Δημήτρη Κιούση ήταν η φράση «ούτε πάνω από τα πτώματά μας» αλλά και αυτή του αντιδημάρχου Θοδωρή Γρίβα «θα γίνουν χειρότερα απ' ό,τι στην Κερατέα», αποτελούν σαφέστατη πρόγευση!

Και βέβαια ουδείς στα Μεσόγεια φαίνεται να συγκινείται από την... αγωνία της κυβέρνησης Τσίπρα αλλά και της διοίκησης Δούρου για το τέλος της Φυλής που έρχεται σύντομα, αφού ήδη έχουν περάσει τέσσερα ολόκληρα χρόνια τα οποία αφέθηκαν ανεκμετάλλευτα ακόμη και για στοιχειώδη δημοκρατικό διάλογο.

Οι Μαρκοπουλιώτες στο πλευρό των Κορωπιωτών!

Γύρω στις 9 το βράδυ υπήρξε και η πρώτη αντίδραση εκτός Κορωπίου. Προέρχεται από τον δήμαρχο Μαρκοπούλου, Σωτήρη Μεθενίτη ο οποίος σε δήλωσή του αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Οι φίλοι δημότες και κάτοικοι του Κορωπιού, μας είδαν και μας άκουσαν και στην περσινή Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας, για την πιθανή αξιοποίηση του τοπικού Λατομείου, ως ΧΥΤΥ! Τότε, που πάρα πολλοί κρύφτηκαν, για να μην συγκρουστούν με την Περιφέρεια Αττικής! Ξέρουν καλά πλέον, ότι στη Δημοτική Αρχή του Δήμου Μαρκοπούλου, μπορούν να υπολογίζουν σε ένα σταθερό σύμμαχο και φίλο, στον δίκαιο Αγώνα που ξεκινούν από αύριο! Καλή Δύναμη!».

Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί ότι σε μια ακόμη κίνηση συμπαράστασης των Μαρκοπουλιωτών, στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κρωπίας, το απόγευμα της Τετάρτης θα παρασταθεί ο πρόεδρος του αντίστοιχου σώματος του Μαρκοπούλου, Χρήστος Δρίτσας.

Αντιδράσεις και στα Μέγαρα!

Η μεθόδευση της κυβέρνησης βέβαια δεν περιλαμβάνει μόνο τη χωματερή στα λατομεία Κυριακού του Κορωπίου αλλά και μια αντίστοιχη στα Μέγαρα και συγκεκριμένα στα λατομεία Σταμέλου - Ντόσκουρι σε απόσταση μόλις 200 μέτρων από το ΒΙΟΠΑ Μεγάρων. 

Η είδηση έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στην πόλη αυτή της δυτικής Αττικής όπου επίσης κλιμακώνονται οι αντιδράσεις. 

Σε μια πρώτη κίνηση μάλιστα το θέμα συζητείται σε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μεγαρέων επίσης στις 7.30 το απόγευμα της Τετάρτης! 

Δεν είναι πάντως καθόλου τυχαίο αυτό που θυμήθηκαν παλιοί Μεγαρίτες και αφορά την εξέγερση των κατοίκων της πόλης επί χούντας όταν διαφωνούσαν με την πρόθεση των συνταγματαρχών για δημιουργία αεροδρομίου στην περιοχή του κάμπου των Μεγάρων!

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή».

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δελτίο τύπου του Δήμου Κρωπίας λίγο μετά τη δημοσιοποίηση των κυβερνητικών μεθοδεύσεων και τη συνάντηση, στο πόδι, του κ. Φάμελλου με την αντιπροσωπεία του Δήμου Κρωπίας.

Σχόλια