Date2

Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021 06:52:49

rss

αναζήτηση

makripano

Το είχαν υποσχεθεί και το έκαναν πράξη: Οι Μεσογείτικοι δήμοι, όλοι μαζί, στη Foodexpo 2018!

Αλλάξτε μέγεθος

mesogeia foodexpo

Αυτό που ήταν σαφές και εμφανές ότι θα έπρεπε να είχε γίνει πολλά χρόνια πριν, πήρε επιτέλους σάρκα και οστά φέτος.

Οι έξι Μεσογείτικοι δήμοι (Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μαρκοπούλου, Παιανίας, Σαρωνικού και Σπάτων – Αρτέμιδας) θα συμμετέχουν δίπλα – δίπλα στην κορυφαία έκθεση FoodExpo 2018, τη μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων της νοτιοανατολικής Ευρώπης!

Η ιδέα είχε πέσει στη διάρκεια της Food Expo 2017 και μάλιστα το notioanatolika.gr ήταν αυτό που έθεσε το ζήτημα και επιδίωξε σχετικές δεσμευτικές δηλώσεις των δημάρχων.

Το όραμα λοιπόν για κοινή κάθοδο σε μία κορυφαία στιγμή του αγροδιατροφικού τομέα έγινε πράξη και μάλιστα οι δήμαρχοι των έξι Μεσογείτικων δήμων Δημ. Κιούσης (Κρωπίας), Δημ. Λουκάς (Λαυρεωτικής), Σωτ. Μεθενίτης (Μαρκοπούλου), Σπ. Στάμου (Παιανίας), Γ. Σωφρόνης (Σαρωνικού) και Δ. Μάρκου (Σπάτων – Αρτέμιδας), αποφάσισαν σε κοινή σύσκεψή τους, τη δημιουργία ιδιαίτερου σήματος αναγνώρισης της γεωγραφικής - παραγωγικής δυναμικής των δήμων των Μεσογείων που θα πρωτοεμφανιστεί στην FOOD EXPO 2018.

Αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με τις θέσεις των δημοτικών εκθεσιακών χώρων - σε κεντρικότατο σημείο - η επιμέλεια της δημιουργίας των κατασκευών, ο εξοπλισμός τους από την εταιρεία που διοργανώνει την έκθεση και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων της Μεσογείτικης γης που θα προβληθούν, δημιουργούν μια εικόνα ελκυστική, αξιόπιστη και σοβαρή για την επίτευξη των στόχων τόσο των Μεσογείτικων δήμων όσο και των επιχειρηματιών του κλάδου των τροφίμων και ποτών των Μεσογείων που συμμετέχουν.

Και υπάρχει και κάτι ακόμη με μεγαλύτερη, ίσως, αξία. Το ιδιαίτερο σήμα αναγνώρισης της γεωγραφικής – παραγωγικής δυναμικής των Μεσογείτικων δήμων, είναι ένα πρώτο βήμα ώστε πολλά προϊόντα της περιοχής να ενταχθούν σε καθεστώς ΠΟΠ ή ΠΓΕ και να αποκτήσουν άλλη οντότητα εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή το μοναδικό προϊόν των Μεσογείων το οποίο φέρει την ένδειξη ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης) είναι τα σύκα Βραυρώνας Μαρκοπούλου Μεσογείων ενώ δύο ακόμη προϊόντα της Αττικής βρίσκονται σε καθεστώς ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) και αυτά είναι το φιστίκι Αιγίνης και το φιστίκι Μεγάρων!

Και όμως υπάρχει πλήθος προϊόντων της Μεσογείτικης γης, με πρώτα βέβαια το κρασί και το λάδι της, που μπορούν να ενταχθούν, μετά από συγκροτημένη προσπάθεια σε καθεστώς ΠΟΠ ή ΠΓΕ αλλάζοντας εντελώς τα αγροδιατροφικά δεδομένα της ευρύτερης περιοχής των Μεσογείων.

Κι αν αυτό φαντάζει ένα άπιαστο όνειρο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι μέχρι πέρυσι άπιαστο όνειρο έμοιαζε και η κοινή κάθοδος των Μεσογείτικων δήμων σε μια κορυφαία έκθεση τροφίμων και ποτών ολόκληρου του κόσμου.

Με τη σκληρή και μεθοδική δουλειά όμως ανθρώπων και από τους έξι δήμους το όνειρο λαμβάνει σάρκα και οστά ανοίγοντας ένα μέλλον λαμπρό για τα Μεσογείτικα προϊόντα!

Δείτε παρακάτω σε ποιά σημεία του εκθεσιακού χώρου τα βρίσκονται τα εκθετήρια - περίπτερα των δήμων των Μεσογείων: 

periptera

diataksi

Διαβάστε σχετικά: FoodExpo 2017: Στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης της οικονομίας των Μεσογείων τα εκλεκτά προϊόντα της περιοχής! (Video+Fotos)

Πέτρος Φιλίππου στη Food Expo 2017: “Η Ελλάδα που παράγει κάνει την πραγματική αντίσταση”! (Video)

Δεύτερη χρονιά εξωστρέφειας για τα μαρκοπουλιώτικα προϊόντα μέσω της συμμετοχής του δήμου στη FoodExpo2017

Κορυφαία στιγμή για τα προϊόντα της Μεσογείτικης γης η συμμετοχή του Δήμου Κορωπίου στη Food Expo 2017!

Οι θησαυροί της Μαρκοπουλιώτικης γης κέρδισαν τον θαυμασμό χιλιάδων επισκεπτών της FoodExpo! (Φωτός)

Σχόλια